Scientix / A természettudományos oktatás európai közössége / Intro

Mint azt év elején közzé is tettem, az a megtiszteltetés ért, hogy Scientix nagykövet lehetek a projekt jelenlegi szakaszában. Úgy döntöttem, indítok egy Scientix / STEM oktatás sorozatot a TÉR / IDŐ blogon, bemutatva, miért jó ez a projekt a tanároknak, oktatóknak és oktatási szereplőknek, körbejárva a projekt eddigi eredményeit meg hogy mit is lehet csinálni a Scientix portálon.

Most első körben lássuk, mi is az a Scientix!

A Scientix projekt a European Schoolnet (Európai Iskolahálózat) egyik projektje, amelyet az Európai Bizottság H2020 keretprogramja finanszíroz. A projekt célja, hogy támogassa a természettudományi, műszaki tárgyakat és matematikát (STEM) tanító tanárok és felsőoktatásban dolgozó kutatók európai együttműködését, az IKT hatékony tanórai használatát, az innovatív pedagógiai módszerek elterjedését. A Scientix projekt ezért – az EUN koordinálásával – egy sor európai partnerrel együttműködve dolgozik 2009-től folyamatosan, immáron a projekt harmadik szakaszát taposva.

Scientix logo

Miért van erre szükség?

A természettudományi és műszaki kompetenciák fejlesztése mind a hazai, mind a nemzetközi pedagógiai igények középpontjában áll. Ennek ellenére a természettudományok tanítása az oktatás különböző szintjein hasonló problémákkal küzd: a tanulók nem kedvelik meg a természettudományokat, nem látják azok élményszerűségét, ritkán kapnak lehetőséget önálló kutatásra, projektekben való részvételre. Ugyanakkor számos eredmény kimutatta, hogy a tanulók annak ellenére is szívesen vágynak műszaki vagy természettudományos pályára, hogy azt különösebben szeretnék, kedvelnék. Vélhetően ennek okai a műszaki és természettudományi pályák jobb megítélésében, társadalmi elismertségében és anyagi megbecsülésében is keresendők.

A STEM oktatás, a természettudományi, műszaki vagy informatikai műveltség elengedhetetlen feltétele a technológiai fejlődésnek, a versenyképességnek és a gazdasági együttműködések sikerességének. Ezért az Európai Unió kiemelten kezeli a science oktatást és képzést, illetve az ezen a területen zajló innovációs törekvéseket, mind a felsőoktatásban, mind a közoktatásban.

Mi az az EUN?

Az Európai Bizottság közoktatási projektekért felelős egyik legfontosabb partnere a European Schoolnet (Európai Iskolahálózat, EUN). A European Schoolnet mintegy 30 európai oktatási minisztérium brüsszeli székhelyű hálózata. Nonprofit szervezetként célja az oktatási és tanulási innováció eljuttatása az érintettekhez: oktatási minisztériumokhoz, iskolákhoz, tanárokhoz, kutatókhoz és gazdasági partnerekhez. Az EUN számos olyan természettudományos és műszaki témájú európai projektet működtet, menedzsel, amelyek eredményei sokszor kevéssé jutnak el az érintettekhez: tanárokhoz, tanulókhoz, oktatási szakértőkhöz.

STEM projektek az Európai Unióban (FP7 keretprogram keretében)
STEM projektek az Európai Unióban (FP7 keretprogram keretében)

A következő részben a Scientix projekt lehetőségeiről, inspirációiról lesz szó. Miért érdemes visszatérni? – lesz itt Scientix portál, műhelymunkák, kurzusok, más európai projektek, konferencia összefoglalók és sok más is!

Források:

  • Farkas B. P. – Főző A. L. (2014): Scientix – európai együttműködés a műszaki és természettudományok oktatásában. In: Szolnoki Tudományos Közlemények XVIII. 59-68. o.
  • saját forrás
  • Scientix portál
Reklámok

Scientix / A természettudományos oktatás európai közössége / Intro” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s