Van drogos vagy alkoholfüggő ismerősöd és 80 perced? Ülj le vele megnézni ezt a filmet!

Láttam ma reggel egy filmet, a 444.hu hozta le. Függőkről, drogosokról, alkoholistákról szól. 5 ember összesen kb. 60-70 elvesztegetett évéről.

Az egyikük korombeli lehet, a többiek idősebbek. Vagy legalábbis annak tűnnek. Az egyikük nő, a többiek férfiak. Évekig dolgoztak, éltek úgy, hogy a környezetükben lévők, munkatársak, családtagok tucatnyian tudtak arról, hogy folyamatosan csúsznak szét és dobnak el mindent, ami korábban fontosnak tűnt. Egyikük sztorija sem szívmelengető, nem tűnnek kizárólag áldozatnak, és a történetük alapján az is csoda, hogy ők maguk nem oltottak ki életeket az utakon vagy másutt. Mindannyiuknak volt egy mérföldköve. Volt, akinek több is. Nézzétek meg.

A blogon korábban nem foglalkoztunk drogügyekkel és egyéb függőséget okozó szerekkel, nem is tervezem folytatni ezt a témát rendszeres hírekkel, mert szakmailag nem értek hozzá, nem dolgoztam ilyenben, nem is akarok okoskodni vagy nagyot mondani; itt volt 5 ember, aki mondott sokkal okosabbakat, mint én bármikor tudnék. Elsősorban mint társadalmi felelősségvállalási kérdés érdekel és mert azt gondolom, hogy a nagy ellátó- és intézményrendszerek (szociálpolitika, egészségügy, oktatásügy) eszköztelenek és/vagy felkészületlenek ezen a téren.  A nyilvánosság ereje, a közbeszéd formálása, amelyet e blogon keresztül vállalok, azonban talán fontos pillére annak, hogy ez a helyzet megváltozzon.

Őszintén szólva, elkezdtem gondolatkísérleteket gyártani a film után. Összeszámolni az elvesztegetett éveket, meg felszorozgatni, utánanézni a segítő szakmák nehézségeinek meg sorolhatnám. Aztán farigcsáltam bekezdéseket is ezekből, de nem tetszettek. Itt most megállok.

Viszont még három dolgot ajánlanék. Az egyiket biztos ismeritek, de beszúrom, 2014-es rövidfilm. Semmi extravagancia, de épp ettől jó, alább meg lehet nézni. A másik a Felépülünk filmhez kapcsolódó Felépülünk Facebook-oldal. A harmadik, amelyről az Index és a 444.hu is írt, a Dizájneren című film, amely most egy hétig megtekinthető a CirkoGejzír moziban, de később az Indexvideó több részben közzé is teszi majd. A trailer és a beharangozó szövegek alapján ne egy “könnyed” Trainspottingra számítsatok, csak erős idegzetűeknek!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s