Biztonságos levelezés – 6 tipp, hogy megvédd magad a kártékony levelektől

Mindannyian találkoztunk már kéretlen levelekkel.

Nézzünk 6 tippet, amit ha betartunk levelezgetés közben, mindenképpen elmondhatjuk, hogy tettünk valamit gépünk biztonságáért. Írtam már hasonlóról egy másik bejegyzésben, ott kifejezetten a vírusokról volt szó. Most nézzük, mire figyeljünk levelezés közben, a beérkező leveleink feldolgozásakor.

email

 • Ha egy beérkező levél feladója ismeretlen, akkor jó eséllyel semmi jót sem tartogat a csatolmány sem, amit kaptunk tőle. Gondolkodjunk: miért is akarna egy tök idegen személy bármit is küldeni nekünk? Egy postai csomag esetén is gyanakszunk, ha ismeretlentől jön, a levelezésünkbe érkező idegen feladótól származó levelek csatolmányaival is legyünk óvatosak!
 • Ha egy email feladója és címzettje is ugyanaz a személy / céges cím stb. és nálunk landol a levél, kezdjünk el gyanakodni. Egy esetben lehetséges biztonságosan ez a művelet: ha a feladó volt elővigyázatos, és pl. egy levelet saját magának is elküldött, miközben minket titkos másolatban helyezett el (azaz mi nem látjuk mondjuk a többi akár több száz címzettet, csak azt, hogy a levél feladója magának is elküldte a levelet).
 • Ha a feladó neve és a címzett stimmel is, de a tartalom erősen gyanút kelt, akkor is ellenőrizzük le, hogy miről van szó. Elképzelhető, hogy egy gyanús szöveget kapunk vagy egy nagybácsi hív meg minket egy nem létező ország trónjára vagy éppen egy magát nigériai anyának kiadó csalóval állunk szemben, aki Google fordító segítségével próbál minket átejteni és pénzt kicsalni tőlünk. A legjobb ilyenkor, ha értesítjük a feladót is arról, hogy valaki a nevében küldözget ilyen emaileket, vélhetően elég hálás lesz nekünk. Az ember kíváncsi, ez oké. De amennyiben a levél szövege arra enged következtetni (egy kicsit is!), hogy gázos a dolog, ne menjünk bele, akármilyen csábító is. Gyanús szövegek lehetnek:
  • minden levél, ami afrikai vagy ázsiai rokonokra, ismeretlen családtagokra vonatkozik (bocs azoktól, akiknek tényleg van ilyenjük);
  • minden levél, ami gyanúsan rosszul van tördelve, sorok fejeződnek be értelmetlenül, új bekezdések születnek feleslegesen stb.;
  • minden levél, amelyben segítséget kérnek tőlünk gyerekek, emberek vagy akár állatok megmentésére – olyanokéra, akikhez az égvilágon semmi közünk, nem is tudjuk, kik/mik azok és sose hallottunk korábban arról a “globális szervezetről” (na persze), amely adományokat gyűjt nekik;
  • minden levél, amelyben kamcsatkai nagyszülők vulkánkürtőkben lakó remete rokonai (itt már tényleg felteszem a kezem, aki jelzi, hogy neki ilyen is van 🙂 ) szerint mi vagyunk az egyetlen élő leszármazottai valakiknek, akik nagyon nagy vagyonnal rendelkeznek valahol a világban, de most azonnal szükségük van 2000 dollárra, hogy hozzáférjenek a teljes busás vagyonhoz, amelyből majd Te is kapsz (na persze);
  • minden levél, amelyben azonnali segítséget kérnek Tőled, még akkor is, ha az összeg nem annyira csillagászati (mondjuk 100 dollár).
 • Ne kattints olyan linkekre, hivatkozásokra, amelyek fogalmad sincs, hogy hova vezethetnek! Inkább ellenőrizzük le a feladónál, hogy mi ez, még akkor is, ha ismerősünk skype-on, facebook-on vagy egyéb valami chat-en küldte a hivatkozást (gyakori, hogy csak egy linket kapunk, semmi mást). A legtöbb link beszédes: a facebook-ra feltöltött képeink URL címe mindig www_pont_facebook_pont_com_per_stb… kezdődik és így tovább. Amennyiben az URL címből nem ismerhető fel a weboldal vagy portál neve, gyanakodjunk! Ez alól kivételek pl. az ún. linkrövidítő vagy linkcsonkító alkalmazások, pl. a bit.ly vagy a tinyurl.
 • Ha a levél tárgya gyanús, ne kattintsunk a benne található linkekre! Például kapunk egy ilyen tárgyú levelet: “Microsoft nyereményjáték – kiválasztottunk” vagy “Csak Önt hívjuk meg az XY bank partijára” vagy “életre szóló tisztítószer” stb., legyünk gyanakvóak, gondolkodjunk.
  • Microsoft nyereményjáték? – na ne viccelődjünk, nem is játszottam semmit (mellesleg a Microsoftnak emberemlékezet óta nem voltak nyereményjátékai Európában)…
  • miért pont csak engem hívnak meg? – nincs se prémium hitelem, se prémium bankbetétem…
  • örök tisztítószer? – kell a fenének, inkább okosabb, energiatakarékosabb háztartási gépeket adjatok… 🙂
  • Szóval, előbb gondolkodjunk és csak utána döntsünk, hogy kattintunk-e egy adathalász linkre, ahol véletlenül éppen az email fiókunk jelszavát kell megadni vagy sem!
 • Akkor legyünk végképp kifejezetten óvatosak, ha ismeretlenek írnak nekünk emailt vagy chat üzenetet (vagy pl. fel akarnak ismerősnek közösségi oldalon)! Ha elfogadjuk a felkérésüket vagy válaszolunk kéretlen emailekre, csak még inkább “magunkra rántjuk” az illetőt (vagy az illető robotot) és még több spam-mel (kéretlen levéllel, vírusokkal, kártevőkkel) fog minket elárasztani. El kell fogadnunk a tényt, hogy nem mindenki puszta jószándékból jelöl be minket közösségi oldalakon és bár lehet, hogy az email tárhelyünk szinte végtelennek tűnik, azért vannak levelek, amelyeket még a kukából is érdemes kiürítenünk!

Nézzük, értsük meg a másik oldalt is: a vírusoknak, kártevőknek az a dolguk, hogy bejussanak a rendszerünkbe, azért írták őket, hogy adatokat szedjenek ki belőlünk, kövessenek minket a neten, adathalászkodjanak meg efféle csúnyaságok. Elég hatékonyak tudnak lenni, és mindig egy lépéssel a vírusirtók előtt járnak. Olyan ez, mint egy macska-egér / rabló-pandúr játék. Itt is mindig Jerry nyer Tom helyett. Sajnos. Pedig ez esetben Jerry nem is cuki és nem is szerethető, ráadásul még jelentős károkat is okozhat.

Kép forrása (Flickr, CC BY-SA 2.0)

Reklámok

Biztonságos levelezés – 6 tipp, hogy megvédd magad a kártékony levelektől” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s