Beszélgetés az internetbiztonságról a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal

A Tehetsz érte! kampány igyekszik nyitni olyan szereplők felé, akik a hazai internetbiztonsági “piac” meghatározó szereplői, cselekvői; igyekszik megszólaltatni őket és megtudni, hogy a szülők, tanulók, tanárok hogyan és milyen témákban fordulhatnak hozzájuk. Ezúttal a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal beszélgettem.

132976_1ngysz1

Molnár Ágnes, Safer Internet projekt koordinátor és Lengyel Orsolya, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) sajtóreferense készséggel válaszolt kérdéseimre, illetve – számomra meglepő, ám annál jólesőbb módon – lelkesen meghívtak korábban egy internetbiztonsággal kapcsolatos tréningre, amelyre egy külföldi út miatt sajnos végül nem tudtam részt venni.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 1990-ben alakult, 1998 óta kiemelten közhasznú szervezetként működik; célja a fizikailag és értelmileg sérült, az árva és más rászoruló gyermekek felkarolása, életkörülményeinek javítása, jövőjük megalapozása, valamint hatékony fellépés a gyermekvédelemmel és egyéb, fiatalkorúakkal kapcsolatos kérdésekben.

Lengyel Orsolya elmondta, hogy az NGYSZ az Európai Unió Safer Internet Programjának a Magyarországi Konzorcium vezetője 2009. április óta, és tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők, tanárok és a döntéshozók felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul.

Az NGYSZ szerené elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Ennek érdekében számos eszközzel hívja fel a társadalom figyelmét a biztonságos internethasználat fontosságára: oktatási anyagokat dolgoz ki, gyerekeket és felnőtteket oktat az internet előnyeivel és veszélyeivel kapcsolatban. Az oktatás döntő többsége iskolákban történik, ahol a gyerekek bármit kérdezhetnek az oktatóktól. Konferenciák, rendezvények, kampányok során tudatosítja a világháló veszélyeit és bemutatja elkerülésük hatékony és egyszerű eszközei. Szakemberei, trénerei ingyenes előadásokat, foglalkozásokat tartanak diákok, tanárok, szülők, szociális munkások stb. számára a biztonságos internet- és mobilhasználatról.

A Safer Internet Program az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban az internet és az új online technológiák használatának biztonságosabbá tételét szolgálja, különösen a gyermekek számára, illetve a jogellenes, valamint káros tartalom elleni küzdelem hatékonyságát is biztosítja. Kétévente Nemzetközi Internetkonferenciát szerveznek a Magyar Tudományos Akadémián a témában. További információ: www.saferinternet.hu

saferinternet_logo

Az iskolák tanárai, és a gyerekek a kérdéseiket legtöbbször az oktatóknak teszik fel, de néha közvetlenül az irodának is. Az irodának feltett kérdésekre vagy közvetlenül válaszolnak, vagy pedig a kérdéseket továbbítják annak az oktatónak, aki belátható időn belül úgyis elmegy az iskolába. Néha a rendőrség vagy az önkormányzat is megkeresi őket a kérdéseivel. A rendőrségnek vagy az önkormányzatnak vagy közvetlenül válaszolnak, vagy előadásokat tartanak nekik. Már az is többször előfordult, hogy a rendőrséggel közösen tartottak előadást iskolákban, ahol a rendőrség és az NGYSZ is a maga területéről számolt be részletesen.

Oktatásokat, konkrét képzéseket is tart az NGYSZ. Ezeket elsősorban gyerekeknek, tanároknak és szülőknek tartanak. Ritkábban olyanoknak is tartanak képzéseket, akik a későbbiekben önkéntes, vagy fizetett oktatókká kívánnak válni (a jövendőbeli oktatóknak általában csak évente egyszer tartanak képzést).

Ha valaki szeretne kapcsolatba lépni a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal, legegyszerűbben központi e-mail címükön (ngysz@gyermekmento.hu), illetve központi telefonszámukon (06 1 475 7000) teheti ezt meg. Lehetőség van iskoláknak kérdéseket feltenni, oktatási anyagok iránt érdeklődni. Az előadások itt rendelhetők meg: sip@gyermekmento.hu +36-1-475 7017.

Köszönöm az információkat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársainak!

Képek forrása ez és ez.

Reklámok

Beszélgetés az internetbiztonságról a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s