Hogyan ellenőrizzem a Google fiókom biztonságát?

Erre a legegyszerűbb módszer az ún. Google Irányítópult megnyitása. Ha beállítottuk, akkor a Google kb. havonta küld egy értesítést arról, hogy hohó, itt az idő újra csekkolni a dolgokat. Persze az Irányítópulthoz értesítés nélkül is bármikor eljuthatunk, ha a Google Irányítópult linkjét beírjuk a böngészőbe (vagy kattintunk az előbbi linkre) és belépünk a Google-fiókunkba. Itt lehet egyébként igényelni azt is, hogy havonta kapj figyelmeztető emaileket.

Forrás
Forrás

Ha rákattintunk a megnyitásra, feltárul a mi kis saját Google Univerzumunk, amelyben szinte minden funkció, szolgáltatás ellenőrzésére, felülvizsgálatára lehetőségünk nyílik (egy gyors újrabelépés után).

Egy-két fontosabb dolog, amit itt tehetünk:

  • Csekkolhatjuk, hogy hány email beszélgetést folytattunk a Gmail-ünk segítségével, felülvizsgálhatjuk a Gmail fiókunkhoz tartozó adatvédelmi és biztonsági beállításokat.
  • Ellenőrizhetjük, mely csoportoknak vagyunk tagjai, hol vagyunk tulajdonosok, adminok, szereplők stb. Mivel a Google Csoportok funkció ma már elé avítt, de régebben azért elég sokat használtuk (már aki…), ezért előfordulhat, hogy egy csomó csoportban tagok, tulajok stb. vagyunk még, ami már rég elavult, érdektelen vagy kukáznivaló. Egy újabb remek lehetőség a digitális lábnyomunk csökkentésére, ha ezeket felülvizsgáljuk.
  • Kezelhetjük Google+ albumainkat és a bennük található képeket. Talán nem mindenkinek egyértelmű, de amit csatolmányként küldünk bárkinek, az ugyanúgy visszakereshető a Google-ben, ahogyan a Google+-ra feltöltött képek sem tűnnek el nyomtalanul. Én például most találtam pár 2010-es fotót egy akkori konferenciáról, amin részt vettem 🙂
  • Lehetőségünk van a Csevegő (Gmail Chat) beállításainak felülvizsgálatára is.
  • Biztos sokan használják a Drive-ot is, dokumentumok, táblázatok megosztására, közös szerkesztésre. Bárki összeszámolta már, hány doksija van a Drive-ban és hányat osztottak meg vele? No para, elég kevesen volnánk, akik igennel felelnének. Az Irányítópultban ezt is megnézhetjük, kezelhetjük a Drive beállításokat, illetve egy gyors átirányítással a doksikat is egyenként.
Forrás
Forrás
  • Kezelhetjük itt a méltán híres, ám hazánkban gyakorlatilag funkciótlan Google+ oldalunkat is.
  • Megtehetjük, hogy kezeljük Google Könyvtárunkat, könyvespolcainkat, YouTube-csatornánkat (ha van) vagy akár saját webhelyeinket (egy időben gyakoriak voltak a Google Site-ok, ezek azonban gyakran ugyancsak elavultak már – biztos, hogy szükség van még ezekre? Ha nem, akkor szüntessük meg, ne terheljük feleslegesen a G-fiókunkat).
  • Ami azonban még inkább hasznos lehet bárkinek (főleg annak, akinek Android okostelefonja van), hogy lehetőség van a Kontaktok webes szerkesztésére, alakíthatunk ki csoportokat, egyesíthetünk eltérő neveken, más és más (már elavult vagy duplikált stb.) elérhetőségi adatokkal felvett ismerőseink különböző névjegykártyáinak egyesítésére is.
  • Akarod, hogy a Google értesítsen, ha megjelensz a neten? Állítsd be az Értesítésekben (Alerts), hogy milyen kulcsszavak alapján keressen Téged és mely napszakban értesítsen a találatokról.

Napi Google rovatunkat látták 🙂 A lényeg persze, hogy tehetsz érte, hogy biztonságosabbá tedd azt a fiókot, amelyben a legfontosabb adataidat, emaileket, jegyzeteket, naptárakat és hasonló személyes cuccaidat rejtegeted.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s