Hogyan és miért tartsuk frissen az operációs rendszereinket?

Mást mondana erre egy geek, egy IT-s és egy átlag user.

A geek szerint presztízs a legfrissebb oprendszerrel járni (hiszen why not, ugye), az IT-s szerint egyszerűen ez a legbiztonságosabb, az átlag usernek pedig általában csak azért fontos, mert az új alkalmazások már csak a legújabb oprendszerekkel futtathatóak. A motiváció mindegy is – a lényeg, hogy amennyire lehet, tartsuk naprakészen az operációs rendszerünket, legyen az desktop (PC/laptop) vagy mobil operációs rendszer. Tehetsz érte, hogy a géped biztonságban maradjon! Most a desktop operációs rendszerekkel foglalkozunk picinykét.

Ma már minden nagyobb desktop operációs rendszernek (OS X, Windows, Linux) elérhetőek a legfrissebb verziói, amelyek a bejelentkezett felhasználók számára ingyenesen letölthetőek (Linux-hoz még ez sem kell, hiszen eleve nyílt forráskódú a szoftver).

Legelterjedtebb desktop operációs rendszerek. Forrás
Legelterjedtebb desktop operációs rendszerek. Forrás

A Linux szabad szoftvernek tucatnyi változata van, előnye, hogy mindegyik nyílt forráskódú, szabadon felhasználható, szabadon át is írható szoftver. Frissíteni a már aktív felhasználóknak egy-két kattintás. Aki most ismerkedne vele, itt tölthet le több mint 60 féle Linux-ot. A Linux-nak erős a hazai supportja is, a közösség itt érhető el.

Az almásoknak nem sok feladatuk van: egyszerűen csak kattintsanak az App Store ikonjára a Dock-ban, ha megjelenik egy piros 1, 2 vagy 3 stb. szám. Az operációs rendszer frissítések gyakran magukkal rántanak számos más szoftver frissítését is, természetesen ingyen. Az OS X operációs rendszernek és a Mac gépeknek alapvető előnye más rendszerekkel szemben, hogy egy gyártó tervezi a hardvert, a legfontosabb szoftvereket és az operációs rendszert is. Ennek köszönhető, hogy minden Mac átütő erejű felhasználói élményt kínál a gyári operációs rendszerével, és évek múlva, több frissítés nyomán is versenyképes használatot kínál.

Végül, de nem utolsó sorban a Windows-t használóknak sincs túl sok melójuk az operációs rendszer frissítgetésekkel. Manapság már szinte “levakarhatatlan” a Windows 10-re való frissítésre felhívó ablak, ikon, tálcán felvillanó frissítés stb. Persze élelmesebbek kiiktathatják a frissítést kikényszeríteni akaró szoftvert. Aki mégis szeretne a 10-es verzióra frissíteni, megteheti elég egyszerűen. Azért egy biztonsági mentést javaslok előtte 🙂

Frissítésre fel!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s