Mi különböztet meg egy 20 évvel ezelőtti telefonbetyárt napjaink cyberzaklatóitól?

A betyárkodás célja, formái, eszközei, gyakorisága, módszerei, csatornái és hatásai is mások ma, mint akár csak pár évvel ezelőtt. Úgyhogy egyszerűnek tűnhet a válasz, mert látszólag szinte minden megváltozott. Bonyolultabbnak látom mégis ezt a kérdést.

Kevés ember van manapság már, aki ne találkozott volna az interneten, a különböző információs eszközökön (pl. telefon) keresztül valamilyen veszéllyel, problémával vagy zavaró jelenséggel.

Évtizedekkel ezelőtt legfeljebb telefonbetyároktól félhettünk, akik egy véletlenszerű számsor vagy elvetemültebbek esetében telefonkönyvből módszeresen kigyűjtött számok alapján hívogatták a jobbravaló embereket. Éjjel is, nappal is. A szolgáltatók ingyenes (06-80-as) számait is gyakran hívták/hívják fel éjjelente, hogy kérjenek egy pizzát, majd pár perccel később még egyet és még egyet és így tovább. Megtehették ezt akárhányszor, akkor is, ha éppen egy kórház központi számát vagy mondjuk a BKV ügyfélszolgálatát hívták fel. Keveset tehetett ellenük a szolgáltató, de akár a hatóság is.

Mára már szinte eltűntek a papíralapú telefonkönyvek, lényegesen kevesebb az ingyenes (“zöld”) szám és a betyárkodás körülményei, céljai is megváltoztak. Sokkal könnyebb áldozatokat szerezni az interneten. Gyakran nem is kell sokat cserkészni, vadászni, az áldozatok elérhető távolságban vannak: teljesen nyilvános Facebook-profiloldaluk, blogjuk, Twitter-faluk, ask.fm oldaluk, képeik tömkelege akár bárki számára látható.

Néhány hónapja nagy vihart kavart a tehetsz róla, tehetsz ellene kampány. A kampány erőszakos cselekedetek áldozatait mutatta be, azt sugallva, hogy tehetnek arról, ami történt velük. Mint oly sokan, én sem értek egyet ezzel (mondhatjuk úgy is, hogy gusztustalannak tartottam): az áldozathibáztatás, bűnbak-képzés azon dolgok egyike, amit tilos tenni ebben a helyzetben.

A tehetsz ellene helyett én inkább a tehetsz érte híve vagyok. Pozitív, előremutató, cselekvésre buzdító, célok kitűzését sürgető kifejezést kerestem, remélem, megtaláltam.

(motiváció#01) Néhány napja egy konferencián találkoztam újra a cyberwellness fogalmával. Régen is tetszett, de nehezen lehetett megfogni. Mondjuk ma se könnyű, gumiszó, de ez most kapóra is jön.

(motiváció#02) Ma, 2016. február 09., az év második hónap második hetének második napja a Biztonságosabb Internet Napja – Safer Internet Day (SID).

Remélem, ez a sok (?, !) motiváció sokáig ébren tart egy bejegyzéssorozatot, amely az internetbiztonság, cyberjólét kérdéskörét vizsgálja. Szedjük össze, amit e témában lehet és érdemes tudni. Nem ígérem, hogy 52 héten át 52 bejegyzés vagy hasonlók. Csak egy szeretnék lenni a sok ember közül, aki szükség esetén a felszínen tartja a témát, talán picit máshogy, mint mások. Küldeném tanároknak, szülőknek, gyerekeknek, felnőtteknek és mindenkinek, aki szereti. Tehetsz érte – cyberjólét mindenkinek!

keep calm and create cyberwellness

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s