Mi köze van az USA nyersolaj-importjának a vasúti kereszteződésekben történt halálesetek számához? Adat vs. információ

De azt a kérdést is feltehettem volna, hogy mi a kapcsolat a Maine állambeli válások arányának a margarinfogyasztáshoz. A tudomány, a történelem és az adatelemzés együttesen borzasztóan érdekes dolgokra képes.

Az Egyesült Államok – amellett, hogy jelentős mennyiségű nyersolajat állít elő maga is – ugyancsak szép kis mennyiséget importál(t) e nyersanyagból. Például Norvégiából is. Ez egy állítás, amely a rendelkezésre álló adatok alapján megbízhatóan állítható, hogy igaz.

A vasúti kereszteződések – akár A) lámpásak, B) sorompósak, C) mindkettő vagy D) egyik se – mindig is veszélyforrást jelentettek az autósoknak vagy bármilyen járművel közlekedőknek. Olykor még a vonattal érkezőknek is. Ebben sem kételkednek sokan.

A kettőnek látszólag semmi köze egymáshoz. Kivéve, ha megfelelő adatelemzési és adatvizualizációs módszerekkel egy platformra nem helyezzük őket. Például így:

chartForrás. A kép nagyítható.

Az adat és az információ fogalma közötti különbség itt jelenik meg elég hangsúlyosan: adatok halmaza pusztán attól nem válik információvá, hogy melléteszünk még egy adathalmazt. Minden adat csak kontextusban, értelmezésben, interpretációban válik információvá.

Röviden tehát mi köze van az USA nyersolaj-importjának a vasúti kereszteződésekben történt halálesetek számához? – Az égvilágon semmi. Minden azon múlik, milyen skálán, milyen vizualizációs módszerrel mutatjuk be a meglévő adatainkat és persze azon, hogy mit akarunk vele elérni.

További érdekes diagramok találhatók ezen a weblapon. Ha mi is akarnánk egy-két hajmeresztő diagramot gyártani, semmi akadálya.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s