Hogyan tanítsuk meg a sav-bázis reakciókat a Coca-Colával? (PROFILES)

Aki elolvassa a Coca-Cola összetételét, a kérdésre talán könnyedén választ adhat. A Coca-Cola egyik alkotóeleme ugyanis az egyik legerősebb sav, a foszforsav (H3PO4).

Na de hogy jön ehhez az iskola? A tucatnyi ország együttműködésében létrejött PROFILES projekt (Professional Reflection-Oriented Focus on Inquiry-based Learning and Education through Science) azt tűzte a zászlajára, hogy a 21. századi készségfejlesztés nagy közös értelmezési tartományában a kutatásalapú tanulásra (IBL) helyezi a hangsúlyt (hazánk sajnos kimaradt ebből az FP7 programból). A fő téma a tanárok bevonása a kutatásalapú tanulás népszerűsítésébe, illetve olyan képzési, továbbképzési programok elterjesztése, amelyek ezt a típusú módszertant, oktatási stratégiát képesek előtérbe helyezni.

A projekt honlapján a Learning Environments menüpontban számos nagyon érdekes, kifejezetten a természettudományos oktatásban jól használható tanulói és tanári segédanyag található a projektben résztvevő országok nyelvén. Számunkra leginkább az angol lehet releváns, gondolom. Itt találhatunk rövid segédanyagokat egészen különöző science témákban is (üzemanyagok, építmények korrózióvédelme, melyik szappan a jobb? stb.)

A PROFILES azonban a “learning material”-oknál tovább ment és különböző módszertani fogásokról, tapasztalatokról és kutatásokról szóló beszámolókat jelentetett meg, vaskos könyvek formájában. A rövidebb disszeminációs füzetek a linkre kattintva, a hírlevelek pedig itt érhetőek el.

A könyvek, poszterek, izmos szakirodalom-gyűjtemény a projektpartnerek tollából megjelent irodalomból pedig erre a linkre kattintva! Továbbá tartalmas poszterek érhetők el itt.

Reméljük, lesz/van folytatása a PROFILES-nak, rengeteg módszertan, eredmény pottyant ki belőle.

(via Scientix Blog)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s